Haber

Gazeteci Hrant Dink, katledilmesinin 17. yılında aynı yerde anılacak!

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin üzerinden 17 yıl geçti! 19 Ocak 2007’de Ogün Samast tarafından gazete önünde öldürülen Dink için her yıl olduğu gibi bu yıl da tören düzenlenecek. Türkiye’de ve Almanya’nın Berlin, Köln ve Nürnberg şehirlerinde anma etkinlikleri düzenlenecek. Peki Hrant Dink davasında son durum ne?

İşte Hrant Dink hakkında bilmek istedikleriniz…

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 17 yıl önce gazete binası önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti!

Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos Gazetesi’nin İstanbul Şişli ilçesi Halaskargazi Caddesi’ndeki binası önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bu yıl da her yıl olduğu gibi bu yıl da hayatını kaybetti. Her yıl Dink için Türkiye ve Almanya’da anma törenleri düzenleniyor.

Hrant Dink cinayetinin 17. yıl dönümünde “23,5 Hafıza Mekânı” olarak bilinen İstanbul Şişli’de anma töreni düzenlenecek.

Agos Gazetesi’nin İstanbul Şişli’deki eski binası Pangaltı Sebat Apartmanı önünde düzenlenecek tören saat 15.00’te başlayacak.

Dink için İstanbul’da düzenlenen törenin yanı sıra Almanya’da da anma etkinlikleri düzenlenecek. Törenler Almanya’nın Berlin, Köln ve Nürnberg şehirlerinde düzenlenecek. Hrant Dink ülkemizde hafta boyunca farklı etkinliklerle anılacak.

Anma törenleri kapsamında sanatçı Hale Tenger tarafından tasarlanan Hrant Dink’in silueti, 20 Ocak sabahına kadar binanın cephesine yansıtılacak.

Anma töreni için yapılan çağrıda Ogün Samast’ın serbest bırakılmasına tepki geldi.

Hrant’ın Arkadaşları’nın sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı çağrıda, cinayetin faili Ogün Samast’ın cezaevinden serbest bırakılmasına tepki geldi. Anma etkinliği için yapılan paylaşımda,

‘Vuran dışarıda, öldür diyenler iş başında, adalet ayaklar altında.#17 Yaşında Cinayet’ ifadesine yer verildi.

Peki Hrant Dink davası hangi aşamada?

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast, 24 Ocak 2007’de yakalanarak tutuklandı. Ancak suçun işlendiği sırada 18 yaşının altında olması nedeniyle çocuk mahkemesinde yargılandı.

Temmuz 2011’de alınan kararla Samast, ‘kasten adam öldürme’ ve ‘ruhsatsız silah taşıma’ suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

2019 yılında Samast hakkında örgüt üyeliği suçlamasıyla yeni bir dava açılmış ve bu dava 2020 yılında diğer kamu görevlilerinin de yargılandığı ana davayla birleştirilmişti. Bu durum Samast’ın da aralarında bulunduğu 9 kişinin mahkumiyetine yol açmıştı. Terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla. Ancak Mart 2021’de Yargıtay, örgüt üyeliği suçundan verilen cezanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi.

Sonuç olarak Ogün Samast sadece Hrant Dink’i öldürmekten ceza aldı. Hrant Dink’in katili olarak bilinen Samast, cinayetten 16 yıl 10 ay sonra 15 Kasım 2023’te Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.

Hrant Dink kimdir?

Hrant Dink, 15 Eylül 1954’te Malatya’da doğdu. Dink ailesi 1961 yılında İstanbul’a taşındı.

Dink’in ailesi taşınmanın ardından boşandı. Hrant Dink ve iki kardeşi İstanbul Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi’ne yerleştirildi. Dink siyasete lise yıllarında ilgi duymaya başladı ve Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Zooloji okudu.

1976 yılında yetimhanede birlikte büyüdüğü Rakel Yağbasan ile evlendi. Çiftin Delal, Arat ve Sera adında üç çocuğu oldu.

Hrant Dink’in Gazetecilik Kariyeri

Hrant Dink, kariyerine kardeşleriyle birlikte yürüttüğü yayınevi ve kırtasiye işletmesiyle başladı. Bu dönemde kendisi ve eşi Rakel, Anadolu’dan gelen yetim ve yoksul çocukların yetiştirildiği Tuzla Ermeni Kampı’nı yönetti.

Gazetecilik kariyerine bazı gazetelerde kitap eleştirileri yazarak başladı. Basında çıkan yalan haberleri düzeltmek için gönderdiği metinlerle adından söz ettirdi. İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne, bu amaçla yayınlamak için Türk ve Ermenice bir gazete yayınlamasını önerdi: “Ermeni topluluğu çok kapalı bir dünyada yaşıyor, kendimizi iyi açıklarsak, önyargılar kırılacak.”

Kurucusu, yayın yönetmeni ve genel yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi’nin ilk sayısını 5 Nisan 1996’da yayımladı. Agos Gazetesi’nin yanı sıra Vakit ve Birgün gazetelerinde de yazdı.

Hrant Dink Cinayeti

Hrant Dink, 19 Ocak 2007 günü saat 15.00 sıralarında Agos Gazetesi’nin İstanbul Şişli’deki binası önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

pasinlerajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu